"Bender: On the count of three, you will awaken feeling refreshed, as if Futurama were never cancelled by idiots and then brought back by bigger idiots."

Az egyik legritkább jelenség a televíziózásban. A sorozat, melyet elküldtek az örök vadászmezőkre, magyarán a csatorna hivatalosan is bejelentette a kaszát, valamilyen úton-módon mégiscsak megkapja a második esélyt. Bizonyára mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen szép lenne ha az idő előtt eltávozó kedvenc sorozatainkat felélesztenék, azonban tisztában vagyunk vele, hogy minderre vajmi kevés esély van. A kivétel természetesen ebben az esetben is erősíti a szabályt, néhány szerencsés alkotásnak sikerült ez a nem mindennapi mutatvány, a mostani összeállítás őket veszi górcső alá.

A sorozat megszűnése és újbóli képernyőre kerülése között eltelt idő változó, a két legszélsőségesebbet említem, néhány napos, valamint 14 éves hiátusról is van tudomásunk. Előfordult, hogy az adott csatorna gondolta meg magát és hozta vissza az adott szériát a képernyőre, ennél tán valamivel gyakoribb az, hogy a konkurencia látja meg benne a lehetőséget. Az persze más kérdés, hogy a sorozat mennyire élt az új lehetősséggel, találunk példát arra, hogy az újjáélesztést követően siker lett és még évekig a képernyőn maradt, de ennek az ellenkezőjével, a gyenge nézettség utáni gyors kaszával is találkozhattunk.  

Az újbóli műsorba kerülésnek természetesen számos oka lehet, a rajongók különféle tiltakozási akciójától elkezdve a sikeres DVD filmeken keresztül az alkotók kitartó munkájáig.

Ismerkedjünk meg a sorozattörténelem legemlékezetesebb visszatéréseivel:

America's Most Wanted: amikor még szombaton is nézettségi verseny volt... 1996-ban a Fox elkaszálta az America's Most Wanted-et, helyette pedig egy sitcom-blokkot alakított ki a hét utolsó előtti napján (többek között a Married with Children is szombatra került). Mindez hatalmas felzúduláshoz vezetett, 200.000 panaszlevél érkezett a csatornához, többek között az FBI igazgatója Louis Freeh, 37 állam kormányzója, valamint számos rendőrörs tiltakozott a döntés ellen. A Fox visszakozott - mindezt elősegítette a sitcomok gyenge szereplése is, így a szökevénykereső műsor mindössze hat hetes hiátus után visszakerült a képernyőre.

A széria, melynek egyik adásában Kate Austen (Lost) is szerepet kapott, a Fox történetének leghosszabb ideig műsoron lévő alkotása volt. Nem véletlen a múlt idő, 2011-ben ugyanis másodszor is elkaszálták, ekkor már nem levélben, hanem facebookon és twitteren protezsáltak a rajongók, eredménytelenül. A történet azonban szerencsére nem itt ér véget, a Lifetime lecsapott a műsorra és nekik köszönhetően december 2-án kezdetét vette a 25-ik évad.

Cagney and Lacey: a CBS 1983-ben elkaszálta, így első nekifutásra mindössze mindössze két évadot élt meg. A rajongók azonban nem hagyták annyiban a dolgot, sikeres levélíró kampányt folytattak, melynek eredményeképp a csatorna folytatta a manhattani rendőrnők kalandjait. Ezt követően még négy évig volt műsoron, a 90-es években pedig tévéfilmek is készültek. A rajongók kitartásának köszönhetően egyedülálló rekordot állított fel a sorozat: a két főszereplőnő Sharon Gless és Tyne Daly egymást követő hat alkalommal vihette haza (négyszer Daly, kétszer Gless nyert) a legjobb női főszereplőnek járó Emmy-díjat.

The Game: 2009-ben a CW elkaszálta a sitcomot, melyet két év múlva a BET élesztett fel. A januári premier eredménye aztán mindenkit megdöbbentett, a 2011-es év legnagyobb nézettségi szenzációját szolgáltatva 7.6 millióan ültek le megnézni a sorozat visszatérését, a 18-49-es korosztályban pedig szintén kiemelkedő 3.6-os ratinget produkált. Ilyen nézettségről a CW csak álmodhat és hatalmas fricska számukra, hogy a BET-en még az egyes részek ismétlései is jobban hoznak, mint náluk az első vetítések.

A CW legnagyobb ballépése? - nem feltétlenül. A sorozat egész egyszerűen rossz csatornán futott, teljesen más volt a célközönség, az afroamerikai szereplőket felvonultató komédia a Black Entertainment Television-ön találta meg igazán a helyét.

Arrested Development: a legfiatalabb túlélő. A Fox-ot az elmúlt évtized során rengeteg kritika érte a fanfavorit sorozatok kaszái miatt, az Arrested Development kapcsán viszont nem érheti szó a ház elejét. A kritikusok által  körülrajongott sitcom a rendkívül gyenge nézettség, valamint a nagyfőnök Rupert Murdoch ellenszenve ellenére három évig a képernyőn maradt. 2006-ban azonban véget ért a széria és úgy tűnt, többet nem találkozunk a Bluth családdal.

A showrunner Mitchell Hurwitz és a producer Brian Grazer azonban nem adta fel harc nélkül és megpróbáltak egy mozifilmet tető alá hozni. A több éves próbálkozást végül siker koronázta, most már biztosra mondható, hogy a közeljövőben elkészül a film, ráadásul ennek felvezetéseként egy 9-10 részből álló új évad is levetítésre kerül majd. A sorozat iránt több csatorna érdeklődött, végül a licitháborút az online streameket kínáló Netlix nyerte meg. A bemutató 2013 elején várható.

Jericho: kellett nekünk szerializált sorozatot készíteni, gondolták a CBS-nél, mikor 2007-ben a Jericho rajongók haragjával találták szembe magukat. Az első évados kasza és a történet lezáratlansága miatt dühös rajongók ezúttal nem a megszokott módon, levélben tiltakoztak, hanem megalakították a 'Nuts to CBS' mozgalmat. Mogyorót küldtek a csatornának, méghozzá igencsak komoly mennyiséget, pár nap alatt több, mint három tonna gyűlt össze a CBS székházában.

Ezt látva a csatorna úgy határozott, hogy ad még egy esélyt a posztapokaliptikus világban játszódó drámának és berendelték a hét részből álló második évadot (ezzel véget is ért a Jericho története). A mogyorót jótékonysági célokra ajánlotta fel a CBS.

Southland: a Jeff Zucker-éra talán legvisszataszítóbb húzása... az NBC a 2009-es upfrontson berendelte a Los Angeles-ben játszódó rendőrdráma második évadját, a stáb pedig a nyár végén hozzákezdett a forgatáshoz. Októberben, két héttel a premier előtt az NBC közölte a készítőkkel, hogy meggondolták magukat és inkább a kasza mellett döntenek, ráadásul mindez azt jelentette, hogy az elkészült hat epizód sem kerülhetett adásba.

A döntés hátterében a költségek minimalizálása állt, az egy dolog, hogy a taktika nem vált be - gondoljunk csak a Jay Leno show hatalmas buktájára; de ezen felül egy teljességgel etikátlan, a csatorna vezetésének inkompetenciáját mutató húzásról volt szó. Szerencsére a sorozat viszonylag rövid időn belül  új otthonra talált, a TNT januárban már a negyedik évadot fogja bemutatni.

Roswell: vajon melyik volt előbb, a mogyoró, vagy a Tabasco szósz? - utóbbi, Jason Katims tinidrámát és sci-fit ügyesen vegyítő sorozata 2000-ben gyenge nézettséggel fejezte be az első évadját, mely kaszához vezetett, a sorozatot pedig csak a rajongók által küldött 6000 üveg Tabasco szósz mentette meg. A második szezon során sem változott érdemben a helyzet, így ismét lesújtott a kaszás... a The WB-hez ezúttal 12.000 üveg szósz érkezett, másodjára azonban már nem hatotta meg őket a rajongók elhivatottsága. Szerencsére a UPN közbelépett (a Buffy-val együtt vették meg) és berendelte a harmadik évadot, mely aztán az utolsónak bizonyult.

Futurama: mondjuk ki nyíltan, a Fox mindig is mostohagyerekként kezelte Matt Groening 31. században játszódó animációs sorozatát, ott tettek neki keresztbe, ahol éppen tudtak, legyen szó a promóció hiányáról, vagy a folyamatos időpontváltásokról. A negyedik évad végén aztán a csatorna úgy döntött, hogy nem kér többet a sorozatból, ekkor úgy tűnt, hogy csak képregény formájában élhet tovább Fry, Leela, Bender és a többi karakter.

A komoly rajongótáborral bíró széria, melyet nem mellesleg a kritikusok is a keblükre emeltek, 2007-ben jelentkezett egy direkt DVD-re készített filmmel, amit aztán még három követett. 2009-ben jelent meg az utolsó, amikor is az addig Futurama ismétléseket sugárzó Comedy Central megegyezett a Fox-szal, hogy 16 epizódra elosztva leadják az említett filmeket. A siker hatására a Comedy Central úgy határozott, hogy új részeket rendel be, így megszületett a 26 epizódból álló új szezon, jövőre pedig már a hetedik évad (legalábbis az első fele) fog műsorra kerülni.
 

További nagy túlélők

Baywatch: az NBC az első évadot követően (1989) a gyenge nézettség és a gyártó stúdió (GTG) csődje miatt levette a műsoráról. Ezt követően a főszereplő David Hasselhoff megvásárolta a jogokat és a szindikátusi, valamint külföldi sugárzásban hatalmas sikert arattak a malibui életmentők.  

Breaking In: minden idők legrövidebb ideig tartó kaszája. A Fox az idei upfronts előtt bejelentette, hogy nem kér többet Christian Slater popkulturális utalásokkal teletömött komédiájából, majd pár nappal később kiadott egy nyilatkozatot, miszerint még semmi sem biztos, lehet, hogy meggondolják magukat. Több hónapos tárgyalássorozat után végül megállapodtak a gyártó Sony TV-vel és a 2011/12-es midseason-ben visszatér a sorozat a második évaddal.

Star Trek: The Original Series: 1968-ban, a második évad végén elkaszálta az NBC, végül azonban a rajongók levéláradata meggyőzte őket, hogy érdemes folytatni. A harmadik évaddal viszont véget ért a széria... ki gondolta volna ekkor, hogy minden idők egyik leghosszabb tévés és mozis franchise-át dobta ki az ablakon a pávás csatorna.

Medium: a 2008-2009 évadban kaszálta el az NBC, a CBS-nél azonban még láttak lehetőséget a sorozatban, nekik köszönhetően további két évad kerülhetett adásba.

Family Guy: a Fox mindössze három évad után elkaszálta, az animációs sorozat azonban kiválóan teljesített a DVD piacon, így a csatorna 2005-ben visszahozta az élők sorába. Azóta is a Fox vasárnapi animációs blokkjának egyik legerősebb tagja.

JAG: ismét az NBC-t kell dicsérni, egy évad után elkaszálta a (katonai) jogi drámát, melyet aztán a következő évben átvett tőle a CBS. Itt kilenc sikeres évadot tudott le, és elindított egy új franchise-t, az NCIS-t.

Primeval: a brit sorozatot 2009-ben kaszálták el, két évvel később azonban egy koprodukciós szerződésnek köszönhetően ismét életre kelt.

Scrubs: az NBC kaszáját követően átkerült az ABC-hez, ahol további két évadot ért meg Bill Lawrence alkotása.

Stargate SG-1: az ötödik évadot követően dobta a Showtime, ezt követően a Sci-Fi Channel-re (mai nevén Syfy) került át.

Beavis and Butt-Head: 1997-ben tűnt el az MTV műsoráról, a csatorna végül 2011-ben hozta vissza az animációs sorozatot.